Εκτυπώσεις με υπεριώδες φως αντί για μελάνι!

Ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό χαρτί για εκτυπώσεις χωρίς μελάνι! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό νανοτεχνολογίας “Nano Letters”, πρόκειται για ένα χαρτί πολλών χρήσεων, που μπορεί να τυπωθεί επανειλημμένες φορές (τουλάχιστον 80!) με υπεριώδες φως αντί για μελάνι, ενώ αν θερμανθεί επί δέκα λεπτά στους 120 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να σβηστεί και να τυπωθεί ξανά με υπεριώδη ακτινοβολία!
Το εν λόγω «μαγικό» χαρτί φτιάχνεται από ένα συνηθισμένο χαρτί, το οποίο έχει επιστρωθεί με ένα λεπτό φιλμ νανοσωματιδίων που αλλάζουν χρώμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Προς το παρόν, πάντως, το χαρτί που έχει εκτυπωθεί με φως, διατηρεί την υψηλή ανάλυσή του για τουλάχιστον πέντε μέρες, ενώ μετά αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το χαρτί θα είναι οικονομικά προσιτό, όταν παραχθεί σε μαζική κλίμακα για το εμπόριο. Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός εκτυπωτή λέιζερ που θα εκτυπώνει το εν λόγω χαρτί, το οποίο μπορεί να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Σαντόνγκ και της Καλιφόρνια, καθώς και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Γουενσού Γουάνγκ, η δημιουργία του πρωτοποριακού αυτού χαρτιού αποσκοπεί στη μείωση της παραγωγής συμβατικού χαρτιού, με απώτερο σκοπό την προστασία περιβάλλοντος, μιας και η χαρτοβιομηχανία θεωρείται σημαντική πηγή βιομηχανικής ρύπανσης. Συγκεκριμένα τα χαρτιά και οι χάρτινες συσκευασίες αποτελούν σημαντικό τμήμα των απορριμμάτων στις χωματερές (έως το 40%), ενώ παράλληλα υπάρχει πάντα το πρόβλημα της κοπής δέντρων ως πρώτης ύλης.
Πηγή: CNN Greece

Αφήστε μια απάντηση