Εκτυπώσεις στο διάστημα;

Είναι ήδη γνωστό ότι εδώ και περίπου 2 χρόνια εκτυπώθηκε το πρώτο αντικείμενο στο διάστημα με τη βοήθεια της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης. Η πρωτοποριακή αυτή δημιουργία έγινε με έναν εκτυπωτή 3D που είχε εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αυτό που εκτυπώθηκε ήταν ένα ανταλλακτικό  για το ίδιο το μηχάνημα, μια πρόσοψη για την κεφαλή εκτύπωσης του. Ο συγκεκριμένος 3D εκτυπωτής λειτουργεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον απ’ ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, ήτοι σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και η εγκατάστασή του έγινε με σκοπό οι ίδιοι οι αστροναύτες να μπορούν να εκτυπώσουν αμέσως τα αντικείμενα που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα χρειαστούν, έτσι ώστε να είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τους γήινους ανεφοδιασμούς. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δραματική μείωση του κόστους μεταφοράς και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.
Ήδη σήμερα οι ερευνητές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, δοκιμάζοντας μια νέα γενιά τρισδιάστατων εκτυπωτών που θα χρησιμοποιούνται στο διάστημα.
Οι επιστήμονες από το νέο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπικοινωνιών στο Ντίντκοτ, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να φτιάξουν πολύ σύνθετα μέρη χωρίς ούτε μια βίδα. Γίνονται όλα μόνα τους και τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια από άποψη χρόνου, όγκου, υλοποίησης πραγμάτων, που μέχρι σήμερα μόνο ονειρευόμασταν.
Πρέπει βέβαια να γίνουν πάρα πολλά τεστ, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα είναι εντελώς διαφορετικές: υψηλές θερμοκρασίες και μηδενική βαρύτητα. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η ικανότητα να δημιουργηθούν αντικείμενα επί τόπου, αντί να τα μεταφερθούν από τη Γη.
made-in-space-test-02Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ήδη εξοπλισμένος με τρισδιάστατο εκτυπωτή, που μπορεί να δημιουργήσει πλαστικά αντικείμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Εάν ταξιδέψουμε σε έναν άλλο πλανήτη ή τη Σελήνη, στο παρελθόν θα κουβαλούσαμε όλα τα πράγματα, που θα είχαμε ανάγκη, μαζί μας. Αλλά υπάρχουν υλικά εκεί. Υπάρχει έδαφος στο Φεγγάρι και στον Άρη. Άρα στο μέλλον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις για να φτιάξουμε κατασκευές στον Άρη ή τη Σελήνη»
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να δημιουργήσει κατασκευές σε άλλους πλανήτες ή εκτοξευτές πυραύλων, ενώ απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να χρησιμοποιήσουν υλικά της Σελήνης για να φτιάξουν επί τόπου και να συντηρήσουν μια σεληνιακή βάση.
Η 3D εκτύπωση μας δίνει επομένως σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και αλλάζει τα δεδομένα των αποστολών εξερεύνησης προς το καλύτερο, οδηγώντας έτσι σε μια σημαντική μείωση των ανταλλακτικών, της μάζας και του βάρους του φορτίου σε ένα διαστημικό σκάφος.
 
Πηγή: euronews, http://www.myfilm.gr/, http://b3d.gr/

Αφήστε μια απάντηση