Eκτυπωτικό πιεστήριο 200 ετών με ατμοκίνητους κυλίνδρους

Στις 29 Νοεμβρίου 1814, 360 χρόνια μετά την εφεύρεση του χειροκίνητου πιεστηρίου από τον Γουτεμβέργιο, ένα νέο εκτυπωτικό πιεστήριο με ατμοκίνητο διπλό κύλινδρο από τους Friedrich Koenig και Andreas Bauer χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την εκτύπωση των The Times στο Λονδίνο.
Ο εκπαιδευόμενος εκτυπωτής και δαιμόνιος εφευρέτης Friedrich Koenig είχε κυριευθεί από την ιδέα να χρησιμοποιήσει ατμό ώστε να αντικαταστήσει την κοπιαστική εργασία που ήταν τότε η εκτύπωση με πρέσσα χειρός και αποφάσισε να εφαρμόσει έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο στην εκτυπωτική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς είναι γνωστή ως κυλινδρική εκτύπωση. Ο Andreas Bauer, που κατασκεύαζε όργανα ακριβείας, τον βοήθησε να κατασκευάσουν στην Αγγλία ένα πλήρως λειτουργικό πιεστήριο, που τότε ήταν βιομηχανικά προηγμένο. Δημιούργησαν τις τεχνικές προϋποθέσεις για τη διανομή έντυπων μέσων επικοινωνίας στις λιγότερο ευημερούσες κοινωνικές τάξεις και συνεισέφεραν σημαντικά στην καθιέρωση μιας ενημερωμένης κοινωνίας.
Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1817, οι δύο πρωτοπόροι ίδρυσαν το πρώτο εργοστάσιο εκτυπωτικών πιεστηρίων Schnellpressenfabrik Koenig & Bauer στον κόσμο, σε ένα κοσμικό μοναστήρι στην πόλη Oberzell (κοντά στο Würzburg). Σήμερα, το κεντρικό εργοστάσιο της ΚΒΑ βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού Main. Όλοι οι άλλοι Γερμανοί κατασκευαστές πιεστηρίων προήλθαν -είτε άμεσα, είτε έμμεσα- από αυτόν τον λίκνο κατασκευής πιεστηρίων της Φραγκονίας, ως εξειδικευμένο προσωπικό που προσπάθησε τον 19ο αιώνα να βρει την τύχη του στον επιχειρηματικό τομέα.
Βασικά ορόσημα σε πάνω από 500 χρόνια ιστορίας της εκτύπωσης
Το πιεστήριο διπλού κυλίνδρου για τους The Times το 1814 ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην πάνω από 500 χρόνια ιστορίας της εκτύπωσης. Η ωριαία παραγωγή του τότε πιεστηρίου που έφτανε τα 1.100 τυπωμένα φύλλα σε σχέση με τα 240 του χειροκίνητου πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου αύξησε την παραγωγικότητα σχεδόν πέντε φορές. Έτσι, η εκτύπωση και η διανομή έγιναν ταχύτερες, πιο ενημερωμένες και οικονομικότερες. Αυτή η πρωτοποριακή εφεύρεση του Friedrich Koenig στην πορεία του χαρτιού, και αργότερα σε πολλά υλικά ως μεμονωμένα φύλλα ή ως μπομπίνα χαρτιού, επάνω σε ένα περιστρεφόμενο κύλινδρο και στην εκτύπωση απευθείας ή έμμεσα (επάνω σε ένα κύλινδρο καουτσούκ στην περίπτωση της offset) χρησιμοποιώντας μηχανικά μελανωμένους κυλίνδρους εκτύπωσης εξακολουθούν να χρησιμοποιύνται μέχρι και σήμερα στην αναλογική εκτύπωση. Η ψηφιακή εκτύπωση κάποιες φορές είναι contact-free (inkjet), αλλά ακόμη και αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει περιστροφέμους κυλίνδρους και τύμπανα για να κινείται το χαρτί.
Η πρεμιέρα στο Λονδίνου 202 χρόνια πριν αφορούσε πρωταρχικά μόνον την εκτύπωσης εφημερίδων. Όμως αμέσως μετά ξεκίνησε και η εκτύπωση βιβλίων, περιοδικών, καταλόγων και πολλών άλλων εντύπων. Το «πιεστήριο των Times» τύπωνε φύλλα χαρτιού στη μία μόνον πλευρά (μονόπλευρη εκτύπωση). Όμως, ο Friedrich Koenig πατεντάρισε το αμφίπλευρο πιεστήριό του σχεδόν ταυτόχρονα. Τα πιεστήρια έγιναν όλο και πιο εκλεπτυσμένα και ισχυρά, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα εκτύπωσης. Το 1832, ο Friedrich Koenig τεκμηρίωσε τό όραμά του για ένα κυλινδρικό πιεστήριο. Παρ” αυτα. ο εφευρέτης δεν μπόρεσε να το βάλει σε λειτουργία αφού πέθανε το 1833. Ο συνεργάτης του, Andreas Bauer, και η χήρατου, Fanny Koenig, συνέχισαν το έργο της ζωής του. Ξεπήδησαν άλλοι κατασκευαστές σε Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία και ΗΠΑ και οδήγησαν τις τεχνικές εξελίξεις στην κατασκευή πιεστηρίων προσθέτοντας τις δικές τους ιδέες.
Υπό την αιγίδα του Friedrich Koenig Jr., η Koenig & Bauer παρέδωσε το πρώτο κυλινδρικό πιεστήριο στην εφημερίδα Magdeburgische Zeitung το 1876. Στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε αμέσως μετά ο κωνικός κύλινδρος, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τον ερχομό των διπλωμένων εφημερίδων και έδωσε επιπλέον βελτιώσεις στην απόδοση. Το 1888 η Koenig & Bauer έστειλε το πρώτο τετράχρωμο κυλινδρικό της πιεστήριο στο St. Petersburg. Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ακολούθησα τα πρώτα εξειδικευμένα πιεστήρια για έγχρωμη εκτύπωση προϊόντων πολυτελείας. Επιπλέον, προέκυψε καιτο  ενδιαφέρον της εταιρίας για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων, ενός τομέα στον οποίο η ΚΒΑ έπαιξε ηγετικό ρόλο για περισσότερα από 60 χρόνια.
Ακόμη και σήμερα οι νέες ιδέες και το θάρρος είναι απαραίτητα
Η λίστα με τα τεχνικό ορόσημα της Koenig & Bauer από την εφεύρεση του πιεστηρίου με κύλινδρο και από τους δύο ιδρυτές της εταιρίας είναι εξαιρετικά μεγάλη, όμως επισκιάζει τη σημασία μιας ημερομηνίας: της 29ης Νοεμβρίου 1814. Τα τελευταία 80 χρόνια, η έντυπη εφημερίδα ως μέσον πληροφόρησης και διαφήμισης έχει αντιμετωπίσει πολύ ανταγωνισμό από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τώρα τελευταία από τα online και mobile μέσα ενημέρωσης. Όμως, έχει διατηρήσει το υψηλό επίπεδο αποδοχής και αξιπιστίας με τους αναγνώστες της, αλλά και τον μεγάλο διαφημιστικό αντίκτυπο. Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για εκείνους που διαθέτουν το θάρρος και τη δημουργικότητα που έδειξαν ο Friedrich Koenig και ο Andreas Bauer πριν δύο αιώνες.
Πηγή: www.gaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση