εκτυπωσεις Α4

Επετειακή χρονιά για το χαρτί Α4

Ξέρατε ότι το χαρτί Α4 γιορτάζει; Έχουν περάσει ήδη 100 χρόνια από τότε που έχει καθοριστεί το διασημότερο μέγεθος χαρτιού στον κόσμο.

Ιστορική αναδρομή

Συγκεκριμένα, στις 18 Αυγούστου 1922 το Γερμανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης (DIN – Deutsches Institut für Normung) εξέδωσε τo πρότυπο DIN 476, καθορίζοντας την τυποποίηση των διαστάσεων χαρτιού όπως το Α4 και το Α5.

Οι διαστάσεις έγιναν γρήγορα αποδεκτές σε όλον τον κόσμο. Από το 2002 πλέον καθορίζονται και από το διεθνές πρότυπο DIN EN ISO 216.

Διαστάσεις χαρτιού Α4

Η διάσταση 21 x 29,7 cm για το φύλλο A4 δεν προέκυψε τυχαία. Εμπνευστής υπήρξε ο Γερμανός μαθηματικός Walter Postman, ο οποίος βασίστηκε σε μία αρκετά παλιότερη παραδοχή: πώς η διάσταση των χαρτιών για να είναι οπτικά και χρηστικά ευχάριστη για τον άνθρωπο θα πρέπει να βασίζεται στην αναλογία 1:√2 ή 1:1,41.

Για πρακτικούς επίσης λόγους, η αναλογία αυτή θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε μία αρχική διάσταση η οποία διαιρούμενη να δίνει πάντα μία αναλογία 1:√2 ή 1: 1,41. Έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του χαρτιού.

Η λογική λοιπόν αυτή εφαρμόστηκε στο εμβαδό επιφάνειας ενός τετραγωνικού μέτρου το οποίο διαιρούμενο στη μέση να μπορεί να δίνει πάντα την ίδια αναλογία 1: 1,41. Έτσι, κατέληξε σε μία αρχική διάσταση Α0 η οποία είναι 84,1 x 118,9 cm.

Κάθε φορά που διαιρούμε στη μέση (διπλώνουμε) ένα φύλλο A0 στη μεγάλη του διάσταση προκύπτει η αμέσως μικρότερη διάσταση (84,1 x 59,4). Αυτή επίσης ακολουθεί την αναλογία 1:√2 και μας δίνει τη διάσταση του φύλλου DIN A1. Συνεχίζοντας τη διαίρεση, μετά από 4 διαιρέσεις/διπλώματα, φτάνουμε στη διάσταση 21 x 29,7 cm.

Ούτε ο αριθμός τέσσερα λοιπόν στο φύλλο Α4 είναι τυχαίος, καθώς υποδηλώνει το πόσες φορές διαιρέθηκε το αρχικό φύλλο Α0.

Το χαρτί Α4 στην καθημερινότητα

Ιδανικό για επαγγελματικές εκτυπώσεις, παρουσιάσεις και οικιακή χρήση, για inkjet και laser εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, fax, μέχρι και χειρόγραφες σημειώσεις, το χαρτί Α4 είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας! Έτσι, χρησιμοποιείται όχι μόνο σε οποιοδήποτε χώρο γραφείου, αλλά και σε σπίτια, σχολεία ή/και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα!

Το χαρτί Α4 αποτελεί στις μέρες μας ένα απαραίτητο εργαλείο για μικρούς και μεγάλους σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Αφήστε μια απάντηση