Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με γυαλί

Μιας και οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται όλο και γρηγορότερα,  είναι πλέον δεδομένο ότι το μέλλον ανήκει στην τρισδιάστατη εκτύπωση, όπου η μεγάλη γκάμα υλικών που προσφέρονται για την καινούρια αυτή μέθοδο κατασκευής – από πλαστικά, μέχρι μέταλλα και πηλό – προσφέρει στους ερευνητές τρόπους να εκτυπώνουν τρισδιάστατες κατασκευές από οτιδήποτε.
Τελευταία ανακάλυψη είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση από γυαλί!
Εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο, μια εταιρεία από το Ισραήλ, η Micron 3DP, παρουσιάζει την πρόοδο της στις τεχνολογίες εκτύπωσης με γυαλί. Ενώ όμως η τεχνολογία τους είναι ακόμα υπο διαμόρφωση και χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις, φαίνεται πως δεν είναι οι μοναδικοί καινοτόμοι στον τομέα.
Η γνωστή για τα τρισδιάστατα έργα τέχνης της, Νέρι Όξμαν, σε συνεργασία με εργαστήρι υαλοποιίας, δημιούργησε μια εξελιγμένη μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης από γυαλί, αφού τα υλικά βασισμένα στο γυαλί μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερη αξία στον τομέα των προσθετικών κατασκευών, λόγω της σκληρότητας, της χαμηλής τιμής και διαθεσιμότητας, αλλά και λόγω των οπτικών χαρακτηριστικών τους.
Η μηχανή με την οποία εκτυπώνονται τα εν λόγω έργα από γυαλί λειτουργεί ως εξής: Το επάνω μέρος του εκτυπωτή είναι ουσιαστικά ένας μικρός κλίβανος, τον οποίο ο χρήστης μπορεί να γεμίσει με γυαλί. Η θερμοκρασία στον κλίβανο φτάνει μέχρι 1000 βαθμούς κελσίου και είναι σε θέση να λιώσει το γυαλί που τοποθετείται μέσα.
Το κάτω τμήμα του εκτυπωτή αποτελείται από ένα ακροφύσιο αλουμίνας-ζιρκονίου-πυριτίου, το οποίο έχει μια παρόμοια λειτουργία με εκείνη ενός τυπικού επιτραπέζιου 3D εκτυπωτή. Το λιωμένο γυαλί στη συνέχεια διοχετεύεται από τον κλίβανο στο ακροφύσιο, από όπου εξωθείται πάνω στην πλατφόρμα κατασκευής για να ψυχθεί αργά και να σκληρύνει.
Το πλαίσιο του εκτυπωτή είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και χάλυβα. Το σύστημα κίνησης είναι παρόμοιο με οποιονδήποτε 3D εκτυπωτή στην αγορά σήμερα που είναι πιθανό να έχετε δει.
Στις δοκιμές που έκαναν οι επιστήμονες, η κάθε στρώση εκτυπωμένου γυαλιού είχε ύψος 4,5mm και πλάτος 8mm. Οι εκτυπώσεις όμως ήταν ιδιαίτερα ακριβείς.
Με μια πλατφόρμα με εξαιρετική ακρίβεια στην κατασκευή περίπλοκων δομών από γυαλί, εντοπίζονται πολλές εφαρμογές για μια τέτοια συσκευή. Καθώς και οι έρευνες συνεχίζονται, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι βιομηχανίες θα ενδιαφερθούν για την παρούσα διαδικασία 3D εκτύπωσης, εκτός από καλλιτέχνες όπως την Όξμαν.
Πηγή: Γ. Κατακαζής / 23-8-15 / “Καινοτομία”  (www.elogiki.gr)

Αφήστε μια απάντηση