Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην ιατρική

Ερευνητές του Wake Forest University ανέφεραν ότι ανακάλυψαν τρόπο να τυπώνουν ιστούς οστών, μυών και χόνδρων που επιτρέπουν τη ροή του αίματος όπως και να μένουν ζωντανά τα κύτταρα. Η εξέλιξη μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην ικανότητα εκτύπωσης ζωντανών ιστών για μεταμόσχευση στους ασθενείς.
Το σύστημα (Integrated Tissue and Organ Printing System) αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία στο Institute for Regenerative Medicine, του Wake Forest και χρησιμοποιεί υλικά που μοιάζουν με πλαστικά για να σχηματίσει τους ιστούς και γέλη με βάση το νερό για να δώσει ζωντανά κύτταρα στους ιστούς.
Η μεγάλη πρόκληση, δήλωσαν οι ερευνητές, είναι να δημιουργηθούν κανάλια που γίνονται φλέβες και αρτηρίες οι οποίες θα επιτρέπουν τη ροή αίματος και τα κύτταρα να είναι ζωντανά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βιοδιασπώμενο πλαστικό για να δημιουργήσουν το σχήμα του ιστού και γέλη με βάση το νερό που περιέχει κύτταρα, καθώς και προσωρινή εξωτερική δομή για τη διατήρηση του σχήματος του ιστού που πρόκειται να τυπωθεί.
Αντί να προσπαθούν να δημιουργήσουν σειρά καναλιών για να περνά το αίμα, οι ερευνητές σχεδίασαν τον εκτυπωτή έτσι ώστε να αφήνει σειρά μικροκαναλιών που επιτρέπουν στις θρεπτικές ουσίες και στο οξυγόνο να ρέουν στον αναπτυσσόμενο ιστό όταν εμφυτευτεί και αναπτύξει αγγειακό σύστημα μόνο του.
Για να εξεταστεί η μέθοδος, οι ερευνητές τύπωσαν κομμάτι χόνδρου σε σχήμα αυτιού, έναν μυ και ένα κομμάτι οστού της σιαγόνος επιτρέποντας την πλήρη ανάπτυξη γύρω από τις πλαστικές ‘’σκαλωσιές’’ και στη συνέχεια την εμφύτευσή τους σε ποντικούς.
Σε περιόδους που κυμαίνονται από εβδομάδες έως 5 μήνες οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ιστοί αγγειοποιούνται, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και φάνηκαν υγιείς στους ποντικούς.
Ο Atala δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός βιο-μελάνης που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές μαζί με μικροκανάλια παρέχει το σωστό περιβάλλον για τη διατήρηση ζωντανών κυττάρων και την υποστήριξη της ανάπτυξης κυττάρων και ιστών.
Κανένα από τα τυπωμένα όργανα δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους ακόμα, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι επόμενες μελέτες θα εστιάσουν στην κατάλληλη ανάπτυξη ιστών και στη λειτουργία τους όταν θα έχουν πλήρως αναπτυχθεί και εμφυτευτεί σε ασθενείς.
Πηγή: www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση