H μονόχρωμη ψηφιακή εκτύπωση σήμερα

Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα χρώματα, η μονόχρωμη ψηφιακή εκτύπωση δυστυχώς σπανίως βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ιδανική για εφαρμογές όπως η on demand εκτύπωση βιβλίων, εγχειρίδια χρήσης, newsletters, προσωποποιημένη αλληλογραφία, κουπόνια, εισιτήρια, η μονόχρωμη εκτύπωση αποτελεί μια πρώτης τάξεως κερδοφόρα δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε μικρές εκτυπωτικές εταιρείες.

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι μεγέθη μιλάμε, σκεφτείτε ότι για το έτος 2008, η μονόχρωμη εκτύπωση ήταν το 13,2% των πωληθέντων εκτυπώσεων. Σύμφωνα με την παγκόσμια στατιστική, οι μεγαλύτεροι παίκτες σε αυτό το ποσοστό ήταν οι Xerox, Canon, Konica Minolta, Ricoh και Océ. Όλες οι παραπάνω εταιρείες παρουσιάζουν την ψηφιακή μονόχρωμη εκτύπωση ως ένα big deal και μία προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες ενός Print Service Provider και άμεσα ανταγωνιστική στην μονόχρωμη offset. Σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αναλογική εκτύπωση, αλλά τηρουμένων των αναλογιών, αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή για συγκεκριμένες εργασίες.

Από την άλλη, παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι της offset, όπως την ευκολότερη και γρηγορότερη προετοιμασία και σετάρισμα της μηχανής. Δεν απαιτούνται ρυθμίσεις και η ψηφιακή εκτύπωση αποδίδει παραγωγή από το πρώτο αντίγραφο. Έτσι, η on demand εκτύπωση γίνεται πραγματικότητα αποφέροντας μεγαλύτερο κέρδος εκμεταλευόμενη τις περισσότερες short run εργασίες.

Όσον αφορά την ποιότητα εκτύπωσης, στους μονόχρωμους εκτυπωτές αυτή έχει φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Με βελτιωμένη τεχνολογία απεικόνισης, βελτιώσεις στα συστατικά των tonners καθώς και νέα developing συστήματα, η ποιότητα είναι σχεδόν εφάμιλλη της offset, με δυσδιάκριτες πλέον διαφορές.

Υπάρχουν πολλά που επιδέχονται βελτίωση στην ψηφιακή μονόχρωμη εκτύπωση, όσον αφορά την παραγωγικότητα, την σταθερότητα, την ποιότητα, το finishing και το duplexing. Η ψηφιακή τεχνολογία υποστηρίζει πληθώρα εφαρμογών, ιδιαίτερα στον τομέα των short run και μεταβλητών δεδομένων και μπορεί να αποφέρει κέρδη, εφ’ όσον τιμολογηθεί ορθολογικά.

Όσον αφορά τώρα την εκτύπωση μεταβλητών δεδομένων, είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τα δεδομένα, αφού η μονόχρωμη ψηφιακή εκτύπωση είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος εκτύπωσης και διαχείρισης VDP εφαρμογών.

Στην ουσία μόνο η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να διαχειριστεί εκτύπωση δυναμικών σελίδων. Ιδιαίτερα στην on demand εκτύπωση βιβλίων, παρέχει την δυνατότητα εκτύπωσης τόσων αντιγράφων όσων ακριβώς θέλει ο συγγραφέας και με το ανάλογο κόστος.

Τι γίνεται όμως αν χρειαστεί να μπει και χρώμα στην συγκεκριμένη εκτύπωση;

Υπάρχουν δύο απλοί και εύκολοι τρόποι να συνδυαστεί η μονόχρωμη με την έγχρωμη εκτύπωση. Τυπώνουμε σε προτυπωμένα υλικά είτε από ψηφιακή είτε από offset μηχανή. Και ενώ υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εφαρμογών για την ψηφιακή εκτύπωση, οι περισσότερες αυτές μπορούν να παραχθούν συνδυαστικά σε αναλογική και ψηφιακή διεργασία.

Σε πολλές εφαρμογές η μονόχρωμη ψηφιακή και η offset βρίσκονται να συμπληρώνει η μία την άλλη. Long run και στατικές εκτυπώσεις είναι το πεδίο της offset ενώ short run και δυναμικές εκτυπώσεις της ψηφιακής. Η εκτυπωτική διαδικασία ‘γέρνει’ ολοένα και περισσότερο στην ψηφιακή εκτύπωση. Από την άλλη το κόστος παραγωγής της offset ολοένα και συρρικνώνεται. Η ψηφιακή διατηρεί το κόστος χαμηλά αφού όσα ζητάς τόσα παίρνεις. Για να μπορέσει να αποσαφηνιστεί το σημείο σύγκλισης, και να γνωρίζει ο PSP πότε πρέπει να τυπώσει ψηφιακά και πότε αναλογικά, εταιρείες όπως η Heidelberg ανέπτυξαν λογισμικό το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη του όλες τις παραμέτρους εκτύπωσης, και βάση κοστολόγησης, καθορίζει το καταλληλότερο workflow.

Η offset εκτύπωση δεν πρόκειται να σταματήσει και σίγουρα η ψηφιακή μονόχρωμη εκτύπωση δεν είναι σε θέση να «πάρει» όλες τις δουλειές από την αναλογική. Σε γενικές γραμμές οι μέρες που η offset τύπωνε high volume εργασίες, των οποίων ένα μεγάλο μέρος αποθηκευόταν, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Η τεχνολογία εξελίσσεται, γίνεται πιο αξιόπιστη και σταθερή.

Οι εκτυπώσεις έχουν καλύτερο registration και οι εκτυπωτές γίνονται ολοένα και ταχύτεροι και παραγωγικότεροι ενώ η ποιότητα συνεχώς βελτιώνεται και η όλη διεργασία ολοκληρώνεται με δυνατότητα εκτύπωσης duplex και in-line finishing.

Η ουσία είναι ότι πίσω από την όποια τεχνολογία χρησιμοποιείται στην εκτύπωση, οι PSP πρέπει να έχουν κέρδος από την εργασία τους για να μπορούν να παραμείνουν στην αγορά και οι τάσεις της αγοράς (short run, on demand εκτύπωση, VDP) ωθούν τα ‘πράγματα’ προς την ψηφιακή τεχνολογία.

Εν ολίγοις, σε μια βιομηχανία με εμμονή στο χρώμα η μονόχρωμη ψηφιακή εκτύπωση θα συνεχίσει να αποτελεί μια κερδοφόρα υπηρεσία, ιδιαίτερα για μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή: loukoumaki.gr (Γιώργος Κολιαβάς)

Αφήστε μια απάντηση