Πότε και πως ξεκίνησε το "delivery" φαγητού

To delivery φαγητού, μία από τις πιο προσιτές πολυτέλειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, αποτελεί για πολλούς από εμάς την μεγαλύτερη ίσως εφεύρεση στην ιστορία του φαγητού! Τίποτα άλλο δεν φαντάζει πιο μαγικό από την δυνατότητα να έχεις στο σπίτι σου, μέσα σε περίπου 30′, ότι φαγητό έχεις λιγουρευτεί καλομαγειρεμένο και ζεστό! Ας δούμε όμως πως εξαπλώθηκε η “μόδα” του delivery!

Καθώς η τηλεόραση κατακτούσε ολοένα και περισσότερα αμερικανικά σπίτια στις αρχές της δεκαετίας του 1950, τα bar και τα εστιατόρια άρχισαν να υποφέρουν οικονομικά. Ο κόσμος σταμάτησε να πηγαίνει έξω για φαγητό και ποτό και προτιμούσε να μένει σπίτι βλέποντας τηλεόραση με τις ώρες και τρώγοντας πρόχειρο φαγητό. Τα bars γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα ήταν να αγοράσουν τηλεοράσεις ώστε οι άντρες να μαζεύονται για να βλέπουν τους αγώνες της Παρασκευής και του Σαββάτου εκτός σπιτιού. Έτσι γεννήθηκε το sports bar!  Οι πιτσαρίες και τα κινέζικα εστιατόρια ήταν εκείνα που εφηύραν την παράδοση του φαγητού στα σπίτια και όταν οι Colonel Sanders και Ray Kroc είχαν την ιδέα να διαφημίσουν τις διάσημες τότε αλυσίδες εστιατορίων τους στην τηλεόραση, η βιομηχανία του delivery ξεκίνησε μία ξέφρενη πορεία άνθισης!

Σύμφωνα με το pizza trivia της αλυσίδας εστιατορίων Mama Theresa, το πρώτο delivery πίτσας στην ιστορία πραγματοποιήθηκε το 1889, όταν ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας Naples, Raffaele Esposito παρέδωσε μία πίτσα στον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ιταλίας που επισκέπτονταν την πόλη. Η βασίλισσα ήθελε οπωσδήποτε να δοκιμάσει αυτό το μοντέρνο νέο φαγητό αλλά δεν καταδεχόταν να επισκεφτεί την πιτσαρία, οπότε το… παρήγγειλε!

Πηγή: www.deliveras.gr

Αφήστε μια απάντηση