Ψηφιακή εκτύπωση versus offset

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, ο μοναδικός τρόπος εκτύπωσης ήταν η offset και οι συναφείς τεχνολογίες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάνει την εμφάνισή της η ψηφιακή εκτύπωση, η οποία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η μεγάλη αυτή εξέλιξη στις γραφικές τέχνες ήρθε να λύσει προβλήματα που υπήρχαν στην offset εκτύπωση, όπως το υψηλό κόστος στα μικρά τιράζ, και να προσθέσει νέες δυνατότητες όπως τα μεταβλητά δεδομένα. Σήμερα, ολοένα και περισσότερες εργασίες τυπώνονται ψηφιακά, αφού το κόστος τους είναι σημαντικά μειωμένο όταν πρόκειται για μικρά τιράζ. Η ποιότητα εκτύπωσης άλλωστε των ψηφιακών πιεστηρίων, λέγεται, ότι είναι πια εφάμιλλη της offset.

Ας δούμε αν είναι όμως πράγματι έτσι. Επειδή η ψηφιακή εκτύπωση ήρθε να «αντικαταστήσει» την offset εκτύπωση στα μικρά τιράζ, επακόλουθο ήταν να υπάρξει η σύγκριση μεταξύ των δύο μεθόδων. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η ψηφιακή εκτύπωση είναι μια άλλου είδους εκτύπωση, με διαφορετικά δεδομένα και με τα δικά της μειονεκτήματα και προτερήματα.

Συγκεκριμένα:

Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση

Η απεικόνιση ψηφιακών εικόνων ή αρχείων σε μια φυσική επιφάνεια όπως το χαρτί, τα φιλμ, τα πλαστικά, το ύφασμα, σε μικρό τιράζ, με σκοπό να μεταδοθεί ένα μήνυμα (κείμενο ή/και εικόνα), μέσα από διαχείριση ψηφιακών αρχείων, Η/Υ.

Αυτό σημαίνει ταχύτητα, αμεσότητα και εκτυπώσεις κατά ζήτηση (on demand) με αποτέλεσμα  πλέον εξίσου ικανοποιητικό όσο η παραδοσιακή τυπογραφία.

Χρησιμοποιείται κυρίως όταν χρειάζεστε κάτι πολύ γρήγορα ή σε πολύ μικρές ποσότητες. Είναι η εκτύπωση με σύγχρονες μεθόδους, όπως τη τεχνολογία Laser ή Ink Jet.

Παρέχει τη δυνατότητα κάθε εκτύπωση να είναι διαφορετική ή με διαφορετικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες οι οποίες είναι για μαζικές παραγωγές.

Μόλις ένα φύλλο βγει από ένα ψηφιακό πιεστήριο, μπορεί να κοπεί και να διπλωθεί πολύ γρήγορα, ενώ όταν βγει από πιεστήριο εκτύπωσης offset πρέπει να στεγνώσει για να το χρησιμοποιήσουμε.

Επίσης υπάρχουν πολύ λίγα ψηφιακά πιεστήρια που εκτυπώνουν αληθινά χρώματα PMS ή χρώματα spot.

Μια σελίδα, ένα βιβλίο ή μια φωτογραφία, στέλνονται απευθείας στην εκτύπωση με την χρήση ψηφιακών αρχείων, όπως π.χ. ένα PDF (Portable Document Format) ή αρχεία των εφαρμογών γραφικών τεχνών π.χ. Illustrator και InDesign.
Αυτή η διαδικασία απλοποιεί τα πράγματα καταργώντας την χρήση ενδιάμεσων σταδίων όπως αυτό της δημιουργίας φιλμ, τσίγκων, τελάρων κ.λ.π. γεγονός το οποίο μας εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. Χωρίς την ανάγκη των ενδιάμεσων σταδίων (τσίγκοι κ.τ.λ.) η ψηφιακή εκτύπωση έχει βελτιώσει κατά πολύ τους χρόνους παραγωγής και αποπεράτωσης των εργασιών. Αντί να δημιουργείτε στοκ από εκτυπωμένα προϊόντα, μπορείτε πλέον να έχετε τόσο λίγα όσο ένα αντίτυπο.

Μερικά πλεονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης

 • Χαμηλότερο κόστος για μικρές-μεσαίες ποσότητες.
 • Γρηγορότεροι χρόνοι παραγωγής.
 • Μεταβλητά Δεδομένα. Η κάθε εκτύπωση μπορεί να είναι μοναδική.
 • Ευκολία στη διόρθωση – προσθήκη – επανέκδοση.
 • Δυνατότητα παραγωγής όποτε ζητηθεί (on demand) σε συγκεκριμένο όγκο πληροφορίας και ποιότητας (σε άσπρο-μαύρο ή έγχρωμο) καθώς και συγκεκριμένης μικρής ποσότητας.
 • Ευέλικτη μέθοδος με γρήγορη προσαρμοστικότητα σε διάφορες εκτυπωτικές εργασίες.
 • Μικρότερη φύρα, μιας και θεωρητικά, δεν απαιτούνται σκάρτα για να στρώσει η εκτύπωση.
 • Το μελάνι ή το toner δεν απορροφάται από το υλικό εκτύπωσης, όπως το συμβατικό μελάνι της offset, αλλά δημιουργεί ένα στρώμα στην επιφάνεια του υλικού.
 • Δεν απαιτεί, μετά το DTP, άλλη προετοιμασία, όπως η offset, δεν χρειάζονται φιλμς, τσίγκοι, χημικά, κλπ, έχουμε επομένως οικονομία χρόνου και χρήματος.

Τι είναι η offset εκτύπωση

Η εκτύπωση offset βασίζεται στην βασική αρχή της λιθογραφίας (φυσική ιδιότητα  των λιπαρών ουσιών να απωθούν το νερό) και χρησιμοποιεί έναν επίπεδο τσίγκο -μεταφορέα της εικόνας – που έρχεται σε επαφή με τους κυλίνδρους ύγρανσης και μελάνωσης. Η εικόνα που τυπώνεται απωθεί το διάλυμα ύγρανσης και λαμβάνει το μελάνι από τους κυλίνδρους μελάνωσης  ενώ οι  περιοχές που δεν τυπώνουν είναι υδρόφιλες και καλύπτονται με ένα πολύ  λεπτό στρώμα διαλύματος  ύγρανσης και απωθούν το μελάνι, με αποτέλεσμα  οι περιοχές που δεν τυπώνουν να μένουν καθαρές και έτσι δε μεταφέρουν το μελάνι.

Προσφέρει υψηλότερη ποιότητα στην εκτύπωση, αν και η ψηφιακή εκτύπωση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σε σημείο όπου η διαφορά των δυο μεθόδων εκτύπωσης ναι είναι αρκετά μικρή τώρα.   Η εκτύπωση offset  παράγει μεγαλύτερες ποσότητες με πολύ μικρότερο κόστος από το αν διαλέξουμε την ψηφιακή εκτύπωση. Η ελάχιστη ποσότητα είναι τα 500 φύλλα και η μέγιστη έως 2000 φύλλα. Η εκτύπωση offset  δίνει την δυνατότητα εκτύπωσης μεγαλύτερων φύλλων, αρκεί όμως να τυπώνονται πολλά τεμάχια αλλιώς ανεβαίνει το κόστος.

Μερικά πλεονεκτήματα της offset εκτύπωσης

 • Χαμηλότερο κόστος αντιτύπου για μεγαλύτερες ποσότητες.Η τιμή ανά τεμάχιο μειώνεται όσο η ποσότητα αυξάνεται.
 • Yψηλή ποιότητα της εκτυπωμένης εικόνας, καλή ανάλυση χωρίς ραβδώσεις ή στίγματα.
 • Τυπώνει PMS χρώματα ευκολότερα και αναπαράγει τις αποχρώσεις καλύτερα.
 • Εκτύπωση και ειδικών χρωμάτων (Pantone).

Τέλος, οι σύνηθες παράγοντες που λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν έχουμε το δίλλημα εκτύπωση offset’ ή ‘ψηφιακή εκτύπωση’ είναι η ποσότητα και το χρονοδιάγραμμα. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ταχύτητα – η offset είναι πιο χρονοβόρα από την ψηφιακή.
 • Κόστος – εάν χρειάζεστε πολλά αντίτυπα, τότε η offset είναι η καλύτερη επιλογή. Από τη στιγμή που η offset απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες και μεγάλη αρχική προσπάθεια για να παραχθεί ένα αντίτυπο, η μικρή ποσότητα είναι ασύμφορη οικονομικά.  Για μικρά τιράζ, η ψηφιακή εκτύπωση αποτελεί την καλύτερη λύση.
 • Μέγεθος – οι ψηφιακοί εκτυπωτές έχουν περιορισμούς στο μέγιστο μέγεθος εκτύπωσης. Σχήματα εντύπων μεγαλύτερα από 33×48 cm συνήθως πρέπει να τυπωθούν offset.

Δυσκολεύεστε στο να επιλέξετε ανάμεσα σε ψηφιακή ή offset εκτύπωση;

Η Studiolive – πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των ψηφιακών και offset εκτυπώσεων – είναι εδώ να σας βοηθήσει στο να πάρετε την σωστή απόφαση: επικοινωνήστε μαζί μας και θα βρούμε την λύση για κάθε σας ανάγκη!

Αφήστε μια απάντηση