Σπάνιες Εκδόσεις​ στο Μουσείο Τυπογραφίας

Μια ιδιαίτερη έκθεση με σπάνιες εκδόσεις του 16ου – 19ου αιώνα
Το μοναδικό στην Ελλάδα «Μουσείο Τυπογραφίας» Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη έκθεση που αφορά σπάνιες εκδόσεις λατινικών, οδηγών καλλιγραφίας καθώς αρχαία ελληνικά κείμενα, γλωσσομάθειες και γραμματικές, επιστολογραφίες, βιβλία θρησκευτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, εκκλησιαστικό και κοσμικό δίκαιο.
Οι περισσότερες από τις εκδόσεις, αποτελούν δωρεά στο Μουσείο από τον Κώστα Τζωρτζάκη, μελετήθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών Ιωάννη Καραχρήστο. Η συλλογή περιλαμβάνει 26 βιβλία, τα οποία εκδόθηκαν μεταξύ 1554 και 1772, τα περισσότερα από αυτά στη Βενετία, από συγγραφείς λόγιους και κληρικούς. Πολλά από αυτά είναι αφιερωμένα σε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, ενώ ορισμένα περιλαμβάνουν στις σελίδες τους και το κείμενο της άδειας εκτύπωσης τους όπου, σύμφωνα με τους όρους λογοκρισίας που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, βεβαιώνεται η ορθότητα των απόψεων που εκφράζονται.
Στη νέα συλλογή που εκτίθεται σε καινούργια, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μουσείου περιλαμβάνονται επίσης δύο εκδόσεις, δάνειο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, στην οποία επίσης τα έχει παραχωρήσει ο Κώστας Τζωρτζάκης. Πρόκειται για τους «Εκατό μύθους» του Τζιράλντι του 1608 και την ανατύπωση ορισμένων καλλιγραφικών πινάκων από τον οδηγό καλλιγραφίας του φραγκισκανού μοναχού Αμφιάρεο Βεσπασιάνο που πρωτοεκδόθηκε τον 16ο αιώνα και μέχρι και τον 17ο αιώνα γνώρισε πολλές ανατυπώσεις.
Πηγή: www.elculture.gr

Αφήστε μια απάντηση