Το ότι η τυπογραφία είναι η τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και συνήθως σε μαζική κλίμακα, μετά βεβαιότητος το ξέρατε.
Ωστόσο, όταν σε ένα κομμάτι κειμένου ή σε μια φράση αλλαχθούν τα διαστήματα και τις αποστάσεις, μεταβληθούν οι γραμματοσειρές και τα μεγέθη, τονιστούν οι αντιθέσεις και το χρώμα και εφαρμοστούν διαφορετικά υλικά και τεχνικές, τότε το αποτέλεσμα αρχίζει να παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει η προσθήκη μιας φωτογραφίας ή η εφαρμογή μιας διαφορετικής υφής (texture) από ξύλο, μέταλλο, γρανίτη κ.ο.κ.
Το σίγουρο είναι ότι η επεξεργασία ενός κειμένου με αυτόν τον τρόπο θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, μετατρέποντας μια απλή σελίδα με κείμενο σε ένα έργο τέχνης.
Από εφημερίδες και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας έως ένα υψηλών απαιτήσεων λεύκωμα, και από ένα απλό έντυπο προβολής και διαφήμισης, έως μία ολοκληρωμένη πρόταση εταιρικής επικοινωνίας, το φάσμα εργασιών του τυπογραφείου καλύπτει τις εκτυπωτικές ανάγκες κάθε επαγγελματικού και πολιτιστικού τομέα.
Απ τον 2ο π.Χ αιώνα στην Κίνα και την δυναστεία των Χαν στην Ασία ως το 15ο αιώνα και το Γουτεμβέργιο στην κεντρική Ευρώπη κύλησε πολύ… μελάνι στα μεταλλικά στοιχεία των τυπογράφων ανά τον κόσμο και τα έντυπα, εκτός από αναπαραγωγές κειμένων, μετατράπηκαν και σε καλλιτεχνικά “προϊόντα”.
Αυτό το ταξίδι στα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, που αρχίζει από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, διανύει σταθμούς του ευρωπαϊκού και αμερικανού μοντερνισμού και καταλήγει σε σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς – ένα ταξίδι στην αποτύπωση του λόγου σε εικόνα, μέσα και από ειδική ενότητα για τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’astistes.
Μπορεί λοιπόν η ψηφιακή τεχνολογία να δίνει άλλες δυνατότητες στους σημερινούς επαγγελματίες, όμως η καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και ίσως η εκτίμηση των αισθητικών ρευμάτων της τυπογραφίας (που άλλωστε εκφράζουν και γενικότερες αισθητικές τάσεις και ρεύματα της εποχής) είναι σίγουρα ένα μέσο για να καλλιεργηθεί η πιο «οπτική» και «λαϊκή» τέχνη του καιρού μας. Κυρίως για τους ανθρώπους που σπουδάζουν ή ασχολούνται με το είδος.
Παρακάτω θα βρείτε μια συλλογή από διάφορα όμορφα και δημιουργικά τυπογραφικά σχέδια που θα σας δείξουν τι πραγματικά μπορείτε να γίνει.
Αν και η τυπογραφία περνά τη δική της “κρίση” στην εποχή της εικόνας και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, όπως και το βιβλίο, η τέχνη όμως που γεννάται απ’ αυτή και με αφορμή αυτή συνεχίζεται και παραμένει μία από τις πολλές εκφάνσεις του πολιτισμού μας, δημιουργώντας σύγχρονα προϊόντα εκτύπωσης υψηλής αισθητικής και άρτιας ποιότητας.
Πηγή: graficnotes.blogspot.gr
Αφήστε μια απάντηση