Ο τρίτος διαγωνισμός αφίσας στο Μουσείο Τυπογραφίας

Το Σάββατο που μας πέρασε (24/9) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και επαίνων του τρίτου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας, με θέμα «Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον». Ο φετινός διαγωνισμός συγκέντρωση αριθμό-ρεκόρ συμμετοχών, αφού συνολικά 252 έργα έφτασαν στα Χανιά της Κρήτης από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού, οι οποίοι έλαβαν  χρηματικά έπαθλα, ενώ παρουσιάστηκαν και οι 30 καλύτερες αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και οι δημιουργοί τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις. Πέραν της βράβευσης αυτής καθεαυτής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και δύο παρουσίασεις. Η πρώτη από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Στάικο, ιστορικό του βιβλίου, που αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας (τονίζοντας πως η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας είναι θέμα Κρητικό) και η δεύτερη από τον Αντώνη Παπαντωνόπουλο , τυπογράφο/λιθογράφο και συνεργάτη του μουσείου Τυπογραφίας που μίλησε για την ιστορία της “γιαγιάς Τυπογραφίας στην εποχή του διαδικτύου”.
Οι διακριθέντες είναι:
1. Χουάν Ντιέγκο Ρεστρέπο, Κολομβία, Ν. Αμερική.
2. Μουράτ Τσίλ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία.
3. Ευάγγελος Καλογηρόπουλος, Χανιά.
Τιμητικές Διακρίσεις έλαβαν οι:
Αίας Κόκκαλης, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Αποστολίδης, Θεσσαλονίκη, Αργύρης Αθανασιάδης, Αθήνα, Ηράκλειο, Ιγκόρ Μπέντας, Αθήνα, Σίλβια Κασάδο ντελ Ρίο, Βαρκελώνη, Ισπανία, Ιωάννης Τσιαμαντάς, Καρδίτσα, Kamen Goranov, Βουλγαρία, Δανάη Πετάση, Χανιά, Μπάρμπορα Ματλοβίκοβα & Τζάνα Πομυκάκοβα, Πράγα, Τσεχία, Κωνσταντίνος Κρίγκας, Θεσσαλονίκη, Ολιβέρα Μπατάτσικ Σρετενόβιτς, Βελιγράδι, Σερβία, Δημήτρης Μπούκος & Γεράσιμος Χωραϊτης, Χαλκίδα, Σπύρος Πιττίδης, Χανιά, Αγγελος Γουναρίδης, Θεσσαλονίκη, Γιάν Τζου, Σικάγο (ΗΠΑ) & Πεκίνο (Κίνα), Αλίκη Μαργαρού, Θεσσαλονίκη, Πολυξένη Λουκά & Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Θεσσαλονίκη, Μάρτον Μπόρμπας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία, Κάρλ Γκόντφρεϋ, Μπρίστολ, Αγγλία, Σπύρος Καμποσούλης, Θεσσαλονίκη, Ματίας Αζεβέιδο, Πορτογαλία,Έρικ Γκινάρ, Κούβα, Μεξικό, Άλισον Γουάτσον, Δουβλίνο, Ιρλανδία, Andrea Barkhuize Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική, Μιχάλης Μπαϊρακτάρης, Αθήνα, Γεώργιος Κρητικός, Ουψάλα, Σουηδία και τέλος Τυπογραφείο Στοιχειάγρα, Αθήνα.
Μάλιστα, το Μουσείο Τυπογραφίας είχε την χαρά να φιλοξενήσει υποψήφιους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό (Τσεχία και Ισπανία) -τα έργα των οποίων ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με τιμητικές διακρίσεις, ενώ φυσικά δεν έλειψαν οι παρουσίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Πηγή: www.designmag.gr, www.typography-museum.gr

Αφήστε μια απάντηση